De ce torc pisicile? Afla cele 4 motive

de ce torc pisicile

Tu ai idee de ce torc pisicile? Tocmai torsul le distinge pe feline cel mai mult de celelalte animale. Cu toate astea, cat de multe stim noi despre torsul animalutelor noastre preferate?

In primul rand, cum torc pisicile?

Exista mai multe teorii despre cum torc pisicile. Dintre acestea, una este cel mai bine cunoscuta si argumentata. Aceasta teorie spune ca torsul pisicilor este produs cu ajutorul muschilor laringelui si a diafragmei impreuna cu un oscilator neural. Se pare ca sistemul lor nervos are niste conexiuni cu totul speciale. Astfel, ele reusesc sa isi faca muschii sa vibreze. Oscilatorul neural repetitiv trimite semnale muschiului laringelui si il face sa “tresara” la o viteza de 25-150 de vibratii pe secunda. Acest lucru cauzeaza o mica separare a corzilor vocale atunci cand pisica respira. Asta produce sunetul pe care il auzim cand torc pisicile. Interesant, nu?

Acum, haideti sa aflam de ce torc pisicile, prin exemplificarea a 4 situatii distincte:

  1. Fericire

de ce torc pisicile

 

Cel mai cunoscut motiv pentru care torc pisicile este faptul ca sunt fericite. Sunt multumite, incantate si se exprima prin dulcele sunet al torsului. E o placere sa le tinem in poala si sa le simtit atat de bucuroase ca se afla la noi in brate, nu? Putem interpreta torsul lor din acel moment ca pe un zambet larg si sincer. Si apreciem foarte mult faptul ca ele comunica astfel cu noi, ca isi impartasesc cu noi fericirea lor si contribuie atat de mult astfel la a noastra.

  1. Conexiunea mama-pui

de ce torc pisicile

 

Torsul este vital pentru puii nou nascuti. Ei sunt adusi pe lume de blandele vibratii ale torsului mamicii lor. Aceasta foloseste torsul in locul plansului. Este un sistem de aparare pentru acel moment special in care este foarte vulnerabila. Plansul poate atrage pericol, pe cand vibratiile torsului sunt mult mai discrete.

Puisorii se nasc fara vaz si fara auz, dar simt. Simt caldura mamicii lor si se ghideaza dupa torsul ei pentru a se hrani si cauta adapost langa ea.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Dupa doar 2 zile de viata, pisoiasii incep sa comunice intre ei si cu mamica lor prin tors. Acelasi motiv se aplica si la ei. Daca ar plange sau mieuna, ar atrage mai mult atentia asupra lor si, astfel, un eventual pericol. Asadar, ei invata mai intai sa comunice prin virbatii. Astfel, pisoiasii incep sa toarca. Ei isi transmit multumirea, iar mamica lor le asigura confortul si siguranta.

Citeste si: Ce ai nevoie sa stii despre relatia dintre pisica mama si pisoii ei

  1. Atentie

de ce torc pisicile

 

Unele pisici isi exprima dorintele si prin intermediul torsului. In functie de personalitate, pisicile se exprima diferit. Unele sunt tare vorbarete, miauna mult si tare, altele se exteriorizeaza prin sarit sau agatat de omuletii lor. Dar, mai sunt unele pisici mai linistite, care prefera elegantul tors drept modalitate de exprimare a dorintelor. Asadar, pisicuta ta poate toarce si ca sa iti ceara atentie sau mancare. Doar nu o poti ignora, nu?

Citeste si: De ce sa periezi blana pisicii tale si cum faci corect acest lucru

  1. Stres

de ce torc pisicile

 

Un alt motiv pentru care torc pisicile este stresul. Acest gen de tors suna putin diferit fata de cel pe care il folosesc ele pentru a-si exprima fericirea. Ele torc atunci cand sunt foarte bolnave si chiar pe moarte.

Pisicile isi incep si isi termina viata torcand!

Torsul le ajuta sa se vindece. Se considera ca pisicile reusesc sa se vindece mai repede decat alte animale care nu pot toarce. Torsul la feline echivaleaza cu tratamente cu ultrasunete foarte costisitoare. Si, bonus, sunt gratuite!

Cercetatorii afirma faptul ca vibratiile intre 24 si 140 pe minut ajuta in mod terapeutic la cresterea oaselor, eliberarea durerii si vindecarea ranilor. Asadar, exista un tip anume de tors care ajuta la regenerarea oaselor, a muschilor, a tendoanelor, la facilitarea respiratiei, la reducerea durerii si a inflamatiilor.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

Acest efect nu este benefic doar pentru pisici. Din contra, efectele benefice ale torsului lor se transmit si la oameni. De asemenea, un studiu de 10 ani la Centrul de Accidente Vasculare Cerebrale din cadrul Universitatii din Minnesota atesta faptul ca “parintii” de pisici au cu 40% mai putine sanse de infarct.

Citeste si: 6 moduri prin care pisicile ne imbunatatesc sanatatea si ne fac mai fericiti

In general, indiferent ce cauza se ascunde in spate, torsul pisicilor noastre dragi ne induce o stare de liniste si pace care contribuie la fericirea noastra zilnica.

In concluzie, exista mai multe feluri de tors. Tu mai cunosti si un alt motiv pentru care torc pisicile? Daca da, te invitam sa ne ajuti sa completam lista printr-un comentariu! 🙂

Surse: www.mnn.com, www.catster.com

 

3 comentarii despre “De ce torc pisicile? Afla cele 4 motive

  1. Pingback: 7 lucruri care se schimba in viata ta dupa ce adopti o pisica - Cu Pisici

  2. Victorinne spune:

    Buna! Pisicuta mea toarce doar cand framanta paturica cu labutele si cand ii facem masaj si nu inteleg de ce nu toarce cand o ating sau o iau in brate?nu se aseaza in poala sau pe picioare,daca o iau in brate nu sta este nervoasa si agitata,este foarte distanta dar are si multe moduri in care isi exprima dragostea.Culoarea blanitei are o legatura cu comportamentul ei distant?este tricolora.De ce pisicuta mea nu toarce,ar putea avea ceva la laringe?Multumesc!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Victorinne! Daca pisicuta ta obisnuieste sa toarca atunci cand framanta paturica, inseamna ca nu are nicio problema de sanatatea. Doar ca nu simte nevoia sa toarca mai mult de atat. De asemenea, unor pisici nu le place sa fie luate in brate, ci sa stea la distanta. Asa ca iti recomandam sa nu o mai iei fortat in brate. Daca va dori ea acest lucru, cu siguranta va veni singura sa ti se aseze in poala. 🙂
      Studiile arata ca poate fi influentat comportamentul pisicilor de culoarea blanitei. Aici poti citi mai multe despre acest lucru: https://cupisici.ro/2017/11/07/personalitatea-pisicii-tale/.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.