Pisica Persana – o printesa in varianta felina?

persana

Ah! Incantatoarea pisica Persana. Plina de farmec, cu o atitudine de printesa rasfatata. Si pe buna dreptate! Are parte de tot rasfatul si atentia, pentru ca le merita pe deplin. Isi poarta blanita lunga si matasoasa ca pe rochita de printesa din povesti cu atata rafinament, ca devii imediat supusul ei loial. Ochii dulci iti cuceresc pe loc inima.

Si tu esti indragostit de pisicuta Persana? Cu siguranta nu esti singurul. Daca doresti sa afli mai multe despre cea care ti-a rapit inima, articolul acesta este perfect pentru tine:

Istoric

Desi nu exista informatii care sa plaseze cu exactitate in timp aparitia pisicutei Persane, cele mai multe surse sustin ca aceasta a fost prima data intalnita in 1620. Acest lucru a fost posibil datorita unui nobil italian care importa bijuterii si a descoperit aceasta rasa in Persia. El a trimis inapoi in Roma patru exemplare. Deoarece aspectul ei este cu totul deosebit, a atras imediat atentia si, in acelasi timp, mai multi doritori. Astfel, rasa Persana a inceput sa fie crescuta si adorata. Pisicuta Persana si-a facut prima data aparitia intr-o expozitie in anul 1871, la Crystal Palace.

Aspect fizic

Pisica Persana este de talie medie si ascunde sub blanita ei superba un corp muschiulos. Piciorusele ei sunt destul de scurte, la fel sunt si gatul, spatele si codita. Are un capsor rotund si mare cu botic scurt si nasuc carn, pozitionat intre ochisorii ei mari si dulci. Acestia sunt de obicei galbeni, intensi, dar pot avea si alte culori. Boticul pisicutei Persane nu a fost dintotdeauna atat de scurt, dar in prezent este un motiv foarte important pentru care ea este atat de apreciata. Urechiusele sunt mici si rotunde, cu o deschidere la baza destul de mica. Ele sunt pozitionate la o distanta destul de mare una fata de cealalta. Obrajorii ei sunt proeminenti si fruntea este rotunda.

Citeste si: Main Coon, cea mai mare pisica domestica din lume

persana

Pisica Persana are o blanita superba, lunga, somptuoasa, cu firul gros si fina la atingere. Desi cel mai des blanita ei poarta una dintre culorile albastru, alb sau negru, in prezent se pot gasi exemplare ale acestei rase cu blanita in toate culorile si modelele. Din fericire, este necesara pentru intretinerea adecvata a blanitei lungi o periere zilnica de doar cinci minute. Astfel, se poate evita cu usurinta incalcirea blanitei si, deci, bataia de cap.

Personalitate

O adevarata diva ce adora sa leneveasca si trebuie admirata continuu! Personalitatea pisicutei Persane este una linistita, cu o expresie distanta, impunatoare, dar dulce in acelasi timp. Este o pisicuta de apartament, relaxata si foarte bine domesticita. Prefera mediile linistite, in locul celor galagioase si circulate. Pisicutei Persane nu ii plac schimbarile. Mobila din casa trebuie sa isi pastreze locul, iar mesele trebuie sa i se ofere intotdeauna la aceleasi ore prestabilite. Prefera locurile joase si confortabile, deci este foarte putin probabil sa o gasesti pe sifonier sau catarandu-se pe diverse alte obiecte inalte de mobilier.

persana

 

 

 

Desi are un timp de reactie mai mare, deoarece prefera sa observe inainte de a actiona, inteligenta ei este una surprinzatoare. Manipuleaza cu usurinta, fara sa ceara direct si fara prea mare tam-tam. Pur si simplu, impune respect si nu poti sa te abtii sa nu faci cum vrea ea. Este tandra si dulce si ii place sa fie pe cont propriu si sa leneveasca si nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare daca o lasi singura acasa. Cu toate acestea, pentru perioade mai indelungate de timp, este recomandat sa i se ofere un companion. Este potrivita pentru copii, dar de preferat ca acestia sa nu fie prea mici. Este important ca ei sa inteleaga cum sa se comporte corect cu o pisicuta Persana.

Citeste si: Scottish Fold, una dintre cele mai dragalase rase de pisici din lume

Citeste si: Ce trebuie sa stim atunci cand mangaiem o pisica si cum facem corect acest lucru – VIDEO 

Pisica Persana nu este foarte vorbareata. Din pacate, deoarece are o voce foarte dulce. Ea comunica mai bine cu omuletul ei din priviri, deoarece are ochisorii deosebit de expresivi. Desi are o natura calma si dulce, si ei ii place sa se joace si poate chiar prinde cateva trucuri, daca iti doresti sa o inveti. Nu este foarte dependenta de omuletul ei, dar apreciaza sa fie mangaiata si admirata si iubita. Cine nu ar aprecia asta, nu?

Stiai ca pisica persana este una dintre cele mai populare rase de pisici din lume?

Tu ce parere ai despre pisica persana? Ti-ar placea sa ai una? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Surse: www.pets4homes.co.uk, www.yourcat.co.uk

5 comentarii despre “Pisica Persana – o printesa in varianta felina?

  1. cercel carmen nicoleta spune:

    am gasit la gunoi 2 mogildete superbe albe cu ochi albastri ,una mai flocoasa alta cu par mai mic
    sunt dementiale
    cine le a aruncat nu pot crede ca sa indurat la cit de scumpe sunt
    acum le am cumparat lapte praf desi foarte scump
    nu stiu ce fel be boabe sa le dau sunt mici crrd au 3 sapatmini …si fac la litiera deja din prima zi

  2. Raoul Titus spune:

    Acum 1 an si 5 luni am cumparat un motanel metis Persan Alb dar are si pete maro si gri in zona capului , corp si coada si chiar labute si pernute de doar 10 saptamani cu ochii aramii avand 1,375 Kg , la 1 an si 7 luni are aproape 5 Kg . Din a doua zi l-am obisnuit cu ham si lesa chiar daca stau la bloc si avind zona verde de jur imprejur ii place sa se catare prin copacii .A trebuit sa il sterilizez la 13 luni deoarece tragea de parca ar fii fost caine plus unde simtea ca a fost un alt motan marca si el si avind forta vrea sa bata toti motani dela bloc dupa 2 luni sa linistit .Bine de stiut atentie la Mancare Calitate nu Cantitate nu va zgarciti pentru 5 sau 10 lei /kg hrana uscata.Sanatate Persana poate dezvolta Helicobacterul sau Rinichi Polichisti ( fiind una dintre rasele predispuse ), trebuie periata zilnic de preferinta cu tesala sau un piaptan cu dinti lungi.Al meu este foarte jucaus si smecher in acelasi timp adora sa se joace cu Laserul sau cu o ventuza prinsa de un siret .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.