Sindromul urologic felin (FLUTD)-cauze si simptome

FLUTD

Autor: Doctor Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff, Facebook.com/pet.stuff.univers 

Ce ar trebui sa stiti despre aceasta afectiune?

FLUTD (Feline lower urinary tract disease-afectiunea tractului urinar inferior al pisicii) nu este o boala specifica, ci reprezinta mai degraba un complex de probleme ale aparatului urinar, vezica urinara si uretra ale pisicii. De cele mai multe ori proprietarii se prezinta la clinica deoarece pisica lor merge des la litiera sau petrece mai mult timp in litiera. Uneori miauna /„plange” cand urineaza, urineaza in afara litierei sau in cazuri mai grave, pisica nu reuseste sa urineze. Aceasta anamneza ar trebui sa fie suficienta pentru orice medic veterinar pentru a suspiciona FLUTD. Prin examene clinice si paraclinice cum ar fi examen ecografic, examen radiologic, analiza de urina (sumar si sediment urinar), examene hematologice si biochimice ale sangelui vom stabili un diagnostic de certitudine.

Ce se intampla de fapt cu pisica noastra? Care sunt semnele clinice pe care le putem observa?

Disuria –  reprezinta dificultate si/sau durere in timpul urinarii. Pisica depune efort, se incordeaza pentru a reusi sa urineze, de multe ori „plange” din cauza durerii. Polakiuria – reprezinta cresterea frecventei urinarii. Infectiile si inflamatiile vezicii urinare si/sau a uretrei, provoaca iritatie si astfel pisica noastra va simti nevoia de a urina tot mai frecvent. Hematuria – inseamna, simplu, „sange in urina”. Poate aparea de asemenea in infectii si inflamatii. Uneori, sangele este usor de observat pentru ca modifica culoarea urinei. Alte ori sangele din urina este in cantitate redusa si poate fi observat doar de medicul veterinar prin teste si examene de laborator. Periuria – acest termen il folosim cand pisica urineaza in alte locuri decat in litiera ei. Acest lucru se poate datora durerii, iritatiei, inflamarii vezicii sau a uretrei, cauzand nevoia urgenta de a urina.
Periuria FLUTD
Linsul excesiv este datorat durerii si iritatiei vezicii si uretrei. Unele pisici se vor linge excesiv in zona perineului. Acest comportament poate duce la depilatia completa a zonei respective (pisica pierde toata blana din aceasta zona). Schimbarile comportamentale. In unele cazuri pisicile pot prezenta doar aceste modificari comportamentale. Nu mai urineaza in litiera sau in locul unde erau obisnuiti, miauna excesiv, devin apatice sau din contra pot deveni chiar agresive. Stranguria reprezinta blocajul total al uretrei. Pisica se chinuie sa urineze, dar nu reuseste. Afectiunea este mai des intalnita in randul motanilor, uretra la acestia fiind mai lunga si mai ingusta decat la femela, iar diametrul portiunii terminale fiind mic se va bloca mai usor. Atunci cand intalniti aceasta situatie, considerati -o urgenta si prezentati-va cat mai repede la cabinetul veterinar.

Exista pisici predispuse afectiunii FLUTD?

Cu siguranta, pisicile de varsta mijlocie, sterilizate, supraponderale, care nu fac multa miscare sunt predispuse acestor probleme. De asemenea pisicile care stau in casa si consuma exclusiv hrana uscata sunt mai susceptibile decat cele cu regim dechis sau semideschis care consuma si hrana umeda.
89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Care sunt cauzele care conduc la aparitia afectiunilor tractului urinar inferior ?

Cele mai des intalnite cauze sunt:   Urolitiaza defineste prezenta de calculi (pietre) in vezica urinara. Cei mai comuni sunt fosfatii amoniaco-magnezieni, struvitii si oxalatii de calciu. Urolitiaza este cauza a 10-15% dintre cazurile de FLUTD Infectiile bacteriene. Cistitele bacteriene (infectiile si inflamatiile vezicii urinare) apar de obicei la pisicile mature, geriatrice, dupa varsta de 8 ani. Obstructia uretrala este produsa de acumulari de proteine, fibrina, celule desprinse din mucoasa vezicii sau a uretrei, cristale fine si alte reziduri. Toate acestea se combina si produc un dop care blocheaza uretra. Aceasta mai poate fi produsa si de spasmul musculaturii uretrei care poate aparea consecutiv unei inflamatii sau iritatii severe. Defectele anatomice. Cel ma des intalnite sunt structura uretrala, adica o strangulare a uretrei, sau in cazul leziunilor de pe mucoasa produse de calculi sau de manopere de sondare uretrala defectuasa. Pe perioada vindecarii pot aparea procese fibroase care vor reduce diametrul uretrei si astfel urina va fi eliminata cu dificultate.   Procesele neoplazice apar de obicei la pisici cu varsta mai mare de 9 ani si afecteaza vezica urinara si uretra. Cel mai des diagnsticat tip de cancer de la acest nivel este carcinomul tranzitional.   Cistita idiopatica. La mai mult de 50% din pisicile care dezvola FLUTD nu se identifica cauza aparitiei acestei afectiuni, ele fiind incadrate la cistita idiopatica. Acest lucru inseamna ca reprezinta o inflamatie a vezicii fara a se cunoaste cauza.

Examenele paraclinice in cazul pisicilor cu FLUTD sunt:

Examenul citologic (microscopic) si/sau examen bacteriologic pentru a identifica infectiile bacteriene sau pentru identificarea calculilor urinari, a diferitelor celule modificate etc. Prelevarea probei de urina se poate face prin punctie abdominala cu ajutorul unui ac fin sub ghidaj ecografic. Manopera este foarte putin dureroasa si majoritatea pisicilor accepta aceasta manopera fara sa apelam la tranchilizare sau anestezie. Prin cistocenteza (tehnica de punctionare a vezicii urinare prin abdomen, cu un ac steril) putem evita poluarea probei cu bacterii care se poate produce in cazul unui sondaj uretral. Examenul radiologic al vezicii urinare si al uretrei se va efectua in vederea identificarii unor calculi urinari, stricturi (strangulari) ale uretrei sau eventuale tumori din vezica.   Examenul ecografic al vezicii poate ajuta la identificarea calculilor sau a conglomeratelor de fibrina sau alt detritus din vezica urinara.
Biopsia vezicii urinare este o metoda invaziva care presupune recoltarea unui fragment din vezica urinara. Scopul este de a identifica modificari de origine tumorala ale tesutului vezicii urinare. Dupa diagnosticare, medicul va prescrie tramentul specific eliminarii cauzei care a determinat aceasta afectiune manifestata la pisica dumneavoastra.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

Ca recomandari pentru proprietarii de pisici diagnosticate cu FLUTD vom mentiona:

– Imbogatirea mediului in care traieste si stimularea activitatilor fizice si psihice ale pisicii dumneavoastra. – Fantani speciale pentru pisici. Cunoastem foarte bine ca pisica nu este un mare consumator de apa. De aceea trebuie sa ii stimulam apetitul hidric prin montarea unor fantani speciale, care recircula apa si o filtreaza. Sunetul, faptul ca este continuu curgatoare si ca este filtrata, asigura o prospetime a apei si va spori dorinta de hidratare.
fantana_pentru_apa_pisici
– Exercitiile fizice si iesirile in aer liber. Ca si cateii, pisicile pot fi invatate sa iasa la plimbare in ham si in lesa, sau pot iesi in curte daca aceasta varianta este posibila. Miscare si aerul liber este un factor destresant pentru pisici. Astfel vor fi mult mai sociabile si mai putin predispuse stresului si afectiunilor tractului urinar inferior. – Administrarea de hrana umeda de calitate, din plicuri sau conserve, poate reduce semnificativ riscul aparitiei SUF. Diferite spray-uri si vaporizatoare cu feromoni sau substante volatile din plante pot fi folosite in casa si pe obiectele cu care ele intra in contact pentru a le calma si a le stimula secretia de endorfine si serotinona. Astfel pisica dumneavoastra va fi mai fericita. – Curatarea frecventa a litierei, schimbarea regulata a nisipului si eventual cresterea numarului de litiere din mediul pisicii. Si aceste lucruri influenteaza starea de sanatate psihica si fizica a pisicii dumneavoastra. – Excluderea factorilor stresori din viata pisicii, cum ar fi schimbarea mediului, a proprietarilor, a nisipului, a hranei. De asemenea, aducerea in casa de noi animale din aceeasi specie sau din specii diferite, odorizante de camera, s.a.m.d., pot fi surse de stres.

Cautati sa ii identificati si nu uitati sa ii mentionati medicului in timpul consultatiei toate aceste schimbari care pot interveni in viata pisicii dumneavoastra!

Ne dorim ca acest articol sa va ajute sa identificati din timp modificari din comportamentul pisicii dumneavoastra care pot avea legatura cu aceasta afectiune a tractului urinar inferior! Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la current cu tot ce se intampla in lumea pisiceasca, inclusiv in domeniul sanatatii, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^< De asemenea, daca vrei sa afli mai multe informatii valoroase despre sanatatea pufosului tau, te invitam sa citesti si alte articole din categoria Sanatate.

Un comentariu despre “Sindromul urologic felin (FLUTD)-cauze si simptome

  1. Pingback: 5 Pasi prin care inveti pisica sa foloseasca litiera - Cu Pisici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.